Sałatka pomidorowa

Latem można ją przygotować z dwóch rodzajów pomidorów – czerwonych i żółtych. Wygląda wtedy bardzo efektownie. Zimową porą proponuję ograniczyć się do czerwonych, będzie równie smacznie.

Sałatka pomidorowa

Składniki

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony na pastę ze szczyptą soli
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 2 szklanki pszennego chleba pokrojonego w kostkę (bez skórki)
  • 50 dag pomidorów pokrojonych w cząstki
  • 0,25 szklanki czarnych oliwek
  • 0,25 szklanki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka posiekanych listków majeranku

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ocet z pastą czosnkową, przypraw pieprzem.
  2. Powoli wlewaj oliwę, stale ucierając.
  3. Gdy sos zgęstnieje, polej nim pozostałe składniki, wymieszaj i posól.
  4. Pozostaw sałatkę na 15 minut i w temperaturze pokojowej, aby smaki się przegryzły.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 12 = 18