Sałatka sycylijska CAPONATA

Dzisiaj mój ukłon w stronę wszystkich dbających o linię. Sałatka, która obfituje w intensywne smaki i aromaty warzyw rwanych w greckich gajach. Można zajadać się nią bez żadnych mięsnych dodatków, ale kieliszeczek wina byłby idealnym dopełnieniem tej uczty na Olimpie. Bogowie Wam pozazdroszczą.

Sałatka sycylijska CAPONATA

Sałatka sycylijska CAPONATA

Składniki

  • 2 małe bakłażany
  • mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 podłużnych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżka marynowanych kaparów
  • 2 łyżki  wiórków parmezanu
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zetrzeć na tareczce, lub przecisnąć przez praskę.
  2. Seler naciowy pokroić  ok.  0,5 cm.
  3. Oliwę  rozgrzać i wrzucić na nią przygotowane warzywa. Dusić kilka minut.
  4. Bakłażany  i cukinię przeciąć  wzdłuż i pokroić w plasterki lub kostkę (wedle upodobania).
  5. Wrzucić na patelnie i dusić na małym ogniu ciągle mieszając, aż bakłażan ściemnieje.
  6. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory razem z marynowanymi kaparami.
  7. Wlać ocet winny doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  8. Dusić pod przykryciem  aż wszystkie smaki się połączą, a warzywa  nabiorą smakowitej miękkości , na koniec posypać parmezanem.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


5 + 1 =