Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą

Robi się szybko, prawie niechlujnie, a je się łapczywie i ze smakiem. Oryginalny smak sałatki przełamie codzienną monotonię, jeśli ktoś już się znudził schaboszczakiem z ziemniaczkami i mizerią.

sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą

 

Składniki

  • 4 świeże figi

     

  • 100 g rukolii

     

  • 100 g bresaoli lub szynki parmeńskiej

     

  • 2 kulki mozzarelli ok. 250 g

     

  • połówka granatu

     

  • 70 ml oliwy

     

  • sok z połowy cytryny

     

  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Figi kroimy na ćwiartki, rukolę myjemy.

     

  2. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki.

     

  3. Figi i ser obsypujemy rukolą i pestkami granatu.

     

  4. W wolne miejsca wtykamy plastry bresaoli.

     

  5. Całość skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i granatu.

     

  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

     

  7. Podajemy np. z grzankami.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


99 − 96 =