Satay z kurczaka z makaronem

Dzisiaj lądujemy w Azji. Taki trochę Pad Thai, ale w wersji z kurczakiem Satay. Ciekawe czy przypadnie Wam do gustu.

satay-z-makaronem

Składniki

  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej
  • 2 piersi z kurczaka, pocięte poziomo i pokrojone w plastry
  • 2 młode cebulki, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
  • 2 porcje makaronu jajecznego, ugotowanego

Przygotowanie

  1. Zmiksuj czosnek, mleko kokosowe, słodki sos chilli, masło orzechowe i sos sojowy na gładką masę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka do zbrązowienia. Powinien być mocno wysmażony.
  3. Dodaj młodą cebulkę i paprykę, nadal podsmażaj.
  4. Gdy kurczak będzie gotowy, wrzuć pastę oraz makaron. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Jeśli lubisz dodaj więcej sosu sojowego.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


43 − 40 =