Selery Zapiekane
Mamy teraz mnóstwo świeżych i młodych warzyw. Dlaczego tego nie wykorzystać? Dzisiaj na warsztat wrzucamy seler. Warzywo jakże zdrowe, dostarczające wielu witamin i wspomagające odchudzanie.
Składniki
- 2 seler
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cebula
- 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- kilka oliwek
- 200g twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (np. kopru, szczypiorku, natki)
Przygotowanie
- Selery szorujemy, wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 35 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm.
- Oliwę mieszamy z musztardą i polewamy plastry selera, oprószamy solą i pieprzem.
- Cebulę siekamy, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę, a oliwki w talarki.
- Twaróg miksujemy, a następnie mieszamy z żółtkami, śmietaną, oliwkami, warzywami i zieleniną.
- Starannie ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serową, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
- W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układamy osączone selery, a na nich rozsmarowujemy równą warstwą masę serową.
- Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy około 20 minut.