Selery Zapiekane

Mamy teraz mnóstwo świeżych i młodych warzyw. Dlaczego tego nie wykorzystać? Dzisiaj na warsztat wrzucamy seler. Warzywo jakże zdrowe, dostarczające wielu witamin i wspomagające odchudzanie.

seler zapiekany

Składniki

  • 2 seler
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • kilka oliwek
  • 200g twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny (np. kopru, szczypiorku, natki)

Przygotowanie

  1. Selery szorujemy, wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 35 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm.
  2. Oliwę mieszamy z musztardą i polewamy plastry selera, oprószamy solą i pieprzem.
  3. Cebulę siekamy, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę, a oliwki w talarki.
  4. Twaróg miksujemy, a następnie mieszamy z żółtkami, śmietaną, oliwkami, warzywami i zieleniną.
  5. Starannie ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serową, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
  6. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układamy osączone selery, a na nich rozsmarowujemy równą warstwą masę serową.
  7. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy około 20 minut.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


1 + 9 =