Serowa przystawka

Już od siódmego miesiąca życia możemy podawać dzieciom gruszki. Owoce te rzadko bowiem wywołują reakcje alergiczne i są bezpieczniejsze niż truskawki czy cytrusy. Można je też komponować z kaszkami.

Sałatka  z gruszką

Składniki

  • 2 duże dojrzałe gruszki
  • 1 opakowanie mieszanych sałat
  • 50g sera pleśniowego
  • pieprz
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • oliwa, ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj starannie, oszusz, pozostaw ze skórką.
  2. Przekrój na połówki, usuń gniazda, pokrój w cienkie półplasterki.
  3. Liście mieszanychsałat opłucz i osusz. Większe liście porwij na kawałki i rozłóż na talerzach.
  4. Ser z pleśnią pokrój w kostkę i pokrusz w palcach. Plastry szynki przekrój na połówki, zwiń dekoracyjnie.
  5. Przygotuj sos: 1/3 szklanki oliwy, 1,5 łyżki octu, dopraw solą i pieprzem.
  6. Rozłożone na talerzach sałaty posyp serem, ułóż plasterki gruszek oraz zwinięte plasterki szynki. Całość polej sosem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


57 − 55 =