Smalec z pomidorami i cebulą

Dla koneserów smaku, smalec w kolejnej odsłonie, tym razem z pomidorami. Moim zdaniem różnica między smalcem klasycznym, a tym z pomidorami jest taka jak różnica pomiędzy czerwonym winem wytrawnym, a winem białym półsłodkim. Klasyczny jest intensywny w smaku, najlepszy dla weteranów PRL’u, podczas gdy smalec z pomidorami nabiera odrobinę słodyczy i nadaje się bardziej dla młodszego pokolenia z wypieszczonym podniebieniem. Wybierzcie tylko dobre pomidorki, ja używam zawsze malinowych.

Smalec z pomidorami

Smalec z pomidorami i cebulą

Składniki

  • 0,5 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 4 spore pomidory

Przygotowanie

  1. Słoninkę kroić w drobna kostkę, roztopić w rondlu i mieszać drewnianą łyżką. Kiedy skwarki nabiorą złotawego koloru  dodać cebulę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  3. Kiedy cebula nabierze złotego koloru, zestawić garnek z ognia i wrzucić pomidory, wszystko zamieszać i przelać do innego naczynia ponieważ w sypkiej temperaturze tłuszczu pomidory błyskawicznie się rozlecą.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


97 − = 94