Sos carbonara

Kuchnię włoską charakteryzuje umiar. Czasem mniej znaczy więcej. Balansujcie smakiem, dobierajcie śródziemnomorskie produkty, ale pamiętajcie że zamierzony efekt uzyskacie dzięki zestawieniu tylko kilku produktów w potrawie. Makaron z sosem carbonara to danie lekkie i aromatyczne. Makaron przygotowujemy aldente, porcje serwujemy niewielkie, powiedziałabym takie żeby odejść od stołu lekko głodnym. Po 20 minutach nasz organizm poczuje się syty.

Sos Carbonara

Sos Carbonara

Składniki

  • 300 gram  chudego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 op. 400ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa  do smaku
  • ser parmezan
  • 300 gram makaronu  (pene, wstążki))

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w drobne paseczki wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy.
  2. Cebulę kroimy w drobna kostkę  wrzucamy na patelnię i smażymy razem z boczkiem.
  3. Gdy boczek i cebula będą dobrze wysmażone dodajemy śmietanę, dodajemy przyprawy do smaku i chwilę na wolnym ogniu smażymy do zgęstnienia śmietany.
  4. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę.
  5. Makaron gotujemy , po ugotowaniu odcedzamy, nakładamy porcje na talerze polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


6 + 2 =