Sos pieczarkowy

Choć sezon grzybowy mamy praktycznie już za sobą, to pieczarki dostępne są o każdej porze roku. Czy wiecie, że w Europie występuje aż 100 gatunków tego grzyba? Jednak w sklepie natkniemy się na najbardziej pospolitą odmianę dwuzarodnikową. Dzisiaj proponuję sos na bazie pieczarki. Smacznego.

Pieczarkowy sos

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 100g soli
  • 4 godździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • listek laurowy

Przygotowanie

  1. Grzyby myjemy, osuszamy, mielemy w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Następnie mieszamy z solą i odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce.
  3. Po tygodniu dodajemy do grzybów goździki, ziele, pieprz, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin.
  4. Przestudzony sos przeciskamy przez gazę i jeszcze raz zagotowujemy.
  5. przelewamy do wyparzonej butelki i zakręcamy.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


52 − = 46