Spaghetti

Mogę obiecać, że gdy raz przygotujecie to danie wedle mojego przepisu, pozostanie ono na dłużej w stałym repertuarze Waszych kulinarnych popisów. Słyszałam, że Włosi lubią dodać do sosu szklaneczkę czerwonego wina. Nie próbowałam, i chociaż brzmi obiecująco, to puki co trzymam się sprawdzonej metody.

Spaghetti

Spaghetti

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego  pomidorowego
  • sól ,pieprz
  • zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, majeranek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • cukier
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania (ja nie zawsze posypuję)
  • makaron spaghetti  1 op.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, koncentrat.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz podsmażamy aż się zeszklą warzywa, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i starty na tareczce, lub przeciśnięty  przez praskę czosnek, smażymy wszystko razem do  delikatnego zrumienienia.
  3. Włączmy pod garnkiem mały ogień, przekładamy warzywa z patelni i lekko dusimy w sosie.
  4. W międzyczasie na patelnię wrzucamy mielone mięso i smażymy do wyparowania wody, cały czas mieszając.
  5. Mięso musi być dokładnie rozgniecione bez grudek, można to zrobić widelcem.
  6. Podsmażone mięso przekładamy do garnka z sosem, dodajemy przyprawy według uznania do smaku. Nie podaję ilości przypraw, gdyż każdy z nas ma inne upodobania smakowe.
  7. Jeżeli sos jest zbyt kwaskowaty podsypujemy trochę cukrem.
  8. Wszystko razem dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (sos powinien się tylko pyrkotać). Ja to robię dosyć długo 1-2 godz. Sos wtedy nabiera aromatu składniki się łączą. Dobry sos powinien uzyskać  szklista barwę.
  9. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ja preferuję  tzw. aldente, ale to już pozostawiam wyboru.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 2