Tartaletki z marchewką i wędzonym boczkiem

Majowe wieczory coraz cieplejsze. Zatem na kolację dzisiaj proponuję coś lekkiego, wiosennego, ale jednocześnie sycącego poprzez dodanie boczku. Każdy mężczyzna przełknie ślinę na sam widok, sprawdzone:)

tartaletki z marchewką

Składniki

  • 200 g wędzonego boczku
  • 800 g młodych marchewek
  • 1 szalotka
  • 50 g masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 36% + dodatkowa do podania
  • 1 porcja kruchego ciasta
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Boczek i marchewkę kroimy w zapałkę. Szalotkę siekamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy część masła i szklimy marchewkę z szalotką, solimy i pieprzymy, dodajemy szczypiorek i gałkę.
  3. Na innej patelni podsmażamy boczek, odlewamy wytopiony tłuszcz i mieszamy go ze śmietaną. Foremki do tartaletek smarujemy masłem, układamy marchewkę, boczek i zalewamy śmietaną.
  4. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy. Pieczemy 25 minut w 210°C. Tartę podajemy letnią, ze śmietaną wymieszaną z natką pietruszki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


81 + = 84