Tartaletki z owocami

Szybko, szybko dziś dzień babci, a trzeba upiec jeszcze jakiś prezent. Podrzucam ciasteczka, kruche, maślane z owocami. Do tego kwiatek i jesteście gotowi. Bo liczy się co z serca, a Wasza praca na pewno zostanie dobrze odebrana. Babcia poczęstuje herbatą i wieczór upłynie miło i niepostrzeżenie. Zróbcie trochę więcej, zostaną w domu, nie zmarnują się na pewno.

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki (plus nieco do oprószenia)
  • 85 g cukru pudru
  • 55 g migdałów mielonych
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Składniki nadzienia

  • 225 g serka kremowego
  • cukier puder
  • 250 g świeżych owoców sezonowych (np. malin, jagód, truskawek)

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: do dużej miski przesiać mąkę wraz z cukrem pudrem.
  2. Wsypać mielone migdały.
  3. Opuszkami palców wetrzeć w mieszankę masło, tak aby uzyskać strukturę grubej bułki tartej.
  4. Dodać żółtko oraz mleko i wyrabiać ciastko łopatką, po czym palcami połączyć wszystkie składniki ciasta.
  5. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  6. Na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto, tak, aby dało się nim wyłożyć 12 małych foremek, nakryć folią aluminiową, zakrywając brzegi i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200° przez ok. 10-15 min aż ciasto uzyska złocisty kolor.
  7. Usunąć folię i piec kolejne 2-3 minuty. Studzić na ażurowej kracie.
  8. Przygotować nadzienie: w misce rozmieszać serek z cukrem pudrem.
  9. Za pomocą łyżki rozłożyć masę serową na upieczone ciasto, po czym na wierzchu ułożyć owoce.
  10. Posypać cukrem pudrem i podawać.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


3 + 3 =