Tartaletki z szynką i jabłkami

Najlepsze tartaletki jakie jadłam. Pychotka dla całej rodziny. Polecam teraz przy okazji Euro 2016.

tartaletki

Składniki

  • 150g zimnego masła
  • 150g żółtego sera
  • szklanka mąki
  • pieprz, sól
  • dwa żółtka

Składniki na farsz

  • 4-5 łyżek pokruszonego sera
  • 4-5 jabłek
  • 5-6 plastrów szynki dojrzewającej
  • 100g ciemnych winogron
  • kilka listków szałwii

Przygotowanie

  1. Masło i ser ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto.
  2. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy żółtka.
  3. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami.
  4. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem pleśniowym (trochę sera zostawiamy).
  6. Jabłka ścieramy na grubej tarce i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera.
  8. Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 5 = 2