Tartaletki z szynką i jabłkami
Najlepsze tartaletki jakie jadłam. Pychotka dla całej rodziny. Polecam teraz przy okazji Euro 2016.
Składniki
- 150g zimnego masła
- 150g żółtego sera
- szklanka mąki
- pieprz, sól
- dwa żółtka
Składniki na farsz
- 4-5 łyżek pokruszonego sera
- 4-5 jabłek
- 5-6 plastrów szynki dojrzewającej
- 100g ciemnych winogron
- kilka listków szałwii
Przygotowanie
- Masło i ser ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto.
- Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy żółtka.
- Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami.
- Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem pleśniowym (trochę sera zostawiamy).
- Jabłka ścieramy na grubej tarce i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera.
- Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.