Tatar z wędzonego łososia, z cytryną i kaparami

Uwielbiam tatar wołowy, ale ten tatar również staje na podium. Polecam.

tatar-z-lososia

Składniki

  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 2 cytryny (z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na ćwiartki)
  • 400g fileta z łososia bez skóry
  • 200g wędzonego łososia
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka creme fraiche
  • olej cytrynowy lub oliwa z oliwek
  • grzanki

Przygotowanie

  1. Wrzuć cebulę do soku z cytryny i zostaw do nasiąknięcia.
  2. Pokrój łososia w małą kostkę i drobno posiekaj wędzonego łososia.
  3. Rybę przełóż do miski, dodaj koperek, kapary, musztardę, creme fraiche, 1 łyżkę oleju cytrynowego lub oliwy, szalotkę i sok z cytryny.
  4. Całość dobrzej wymieszaj i przypraw pieprzem i solą.
  5. Podawaj tatara uformowanego w niewielką kulkę, z grzankami i ćwiartkami cytryny. Skrop całość odrobiną oleju cytrynowego.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 4