Toskańska zupa jarzynowa

w Obiady, Zupy

Sezon warzywny w pełni, a zwłaszcza dyniowy. Zatem jednym ze składników będzie właśnie dynia. Uwaga: zupę trzeba zaplanować dzień wcześniej, żeby fasola odpowiednio namokła.

Zupa toskańska

Składniki

  • 1/2 szklanki białej fasoli
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • plaster dyni
  • gałązka selera naciowego
  • biała część pora
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 pomidory
  • 10 listków bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 garści drobnego makaronu
  • kawałek parmezanu

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy na noc 2 l zimnej wody.
  2. Marchew, ziemniaki, dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Gałązkę selera siekamy. Por, kapustę i cebulę szatkujemy.
  4. Fasolę gotujemy w wodzie, w której się moczyła ? po 30 minutach dokładamy warzywa i liść laurowy.
  5. Gotujemy razem 10 minut.
  6. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy.
  7. Wrzucamy do garnka, dodajemy zioła, gotujemy 10 minut.
  8. Dodajemy oliwę i ugotowany al dente makaron, posypujemy startym parmezanem

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 25 = 26