Trufle migdałowo-orzechowe

Dzisiaj chcę Wam zaproponować trochę łakoci. Kuleczki truflowe są dobrym przysmakiem, którym można osłodzić sobie dzień. Przykładowy przepis podaję poniżej, ale jeśli tylko poniesie Was fantazja możecie użyć innych składników uzupełniających. Zawsze można trochę poeksperymentować z posypkami np. wiórki kokosowe.  Orzechy także można wyeliminować zastępując je jakimś rodzajem kruszonki jeśli ktoś jest na nie uczulony. Ze słodyczami jest tak, że każdy musi trafić w swój indywidualny gust.

Trufle orzechowo-migdałowe

Trufle orzechowo-migdałowe

Składniki

  • 12 dag mlecznej czekolady

     

  • 7 dag migdałów

     

  • 7 dag orzechów laskowych

     

  • łyżka masła

     

  • 5 dag białej czekolady

     

  • 5 dag gorzkiej czekolady 

Directions

  1. Mleczną czekoladę rozpuścić, dodać masło, wymieszać.
  2. Orzechy posiekać, migdały sparzyć obrać ze skórki, posiekać.
  3. Orzechy i migdały wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  4. Masę czekoladową  ostudzić wstawić do lodówki  na 2-3 godziny.
  5. Łyżką nabierać masę formować dłońmi kulki.

     

  6. Białą czekoladę rozpuścić ostudzić, gorzką zetrzeć na tarce.
  7. Połowę trufli zanurzyć w białej czekoladzie, pozostałe obtoczyć w ciemnych wiórkach.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 53 = 63