Włoska frittata

Wracam z Mediolanu zainspirowana nowymi przepisami. Jak udało mi się dowiedzieć, Włosi w kuchni stawiają na  prostotę. Ich dania składają się z minimalnej liczby składników połączonych w lekko strawną ucztę. Jedzą dużo, ale nie tyją. Żyją długo i zdrowo, co zawdzięczają śródziemnomorskiej diecie, ale także łagodnemu klimatowi. Są pogodni, zawsze skorzy do zabawy i bardzo gościnni. Polecam wszystkim ten wspaniały kraj.

Włoska frittata

Włoska frittata

Składniki

  • 4 jaka
  • 1 dag mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 2 dag masła
  • 20 dag sera żółtego twardego
  • sól

Przygotowanie

  1. Jajka mocno ubić trzepaczka lub mikserem, dodać mąkę i mleko, posolić i dokładnie wymieszać.
  2. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wlać jajka i smażyć krótko, nie przewracając.
  3. Omlet dość grubo posypać tartym żółtym  serem  i wstawić na krótko do gorącego piekarnika.
  4. Po wyjęciu z piekarnika omlet można posmarować pikantnym sosem pomidorowym.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 4 = 1