Na zdrowie! Nalewki i likiery

Zioła w nalewkach potęgują swoje lecznicze właściwości i są nieocenione w domowych kuracjach. Warto pokusić się o zdrobnienie jarzębiaku czy myśliwskiej tarninówki, by bez obaw przywitać jesienne chłody. Dobrze również, biorąc pod uwagę polską gościnność, mieć w domu orzechówkę- antidotum na złe trawienie. Nalewki robi się bardzo łatwo. Wystarczy świeże lub suszone zioła albo owoce zalać 70-95 procentowym alkoholem i macerować przez kilka tygodni. Potem przefiltrować, czyli przecedzić przez gazę lub filtr do kawy, zlać do butelek i… poczekać rok, aż dojrzeją. Naprawdę warto czekać.

nalewki

NA GRYPĘ

Składniki

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 1 l spirytusu
  • 20 dag cukru

Directions

  1. Owoce zmiażdżyć, zalać spirytusem, odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
  2. Przefiltrować i dodać cukier.
  3. Napój powinien leżakować ok. roku.

NA PRZEZIĘBIENIE

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców tarniny
  • od 1 do 1 ½ kg cukru, w zależności od tego jaki stopień słodyczy chcesz otrzymać (wytrawną czy słodką)
  • 1 ½ l ginu

Przygotowanie

  1. Owoce tarniny nakłuć z obu stron, by sok mógł z nich wyciekać.
  2. Wsypać do słoja, tak aby owoce wypełniały połowę, dodać cukier, zalać ginem.
  3. Zakręcić słój, wstrząsnąć mocno.
  4. Macerować przez miesiąc, wstrząsając słojem 2 razy dziennie, potem odstawić na 3 miesiące.
  5. Następnie przefiltrować, zlać do butelek z ciemnego szkła i odstawić do leżakowania.

NA GORĄCZKĘ

Składniki

  • 1 kg malin
  • 40 dag cukru
  • 2 g kory cynamonowej
  • 3 goździki
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 ½ l wódki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wsypać do słoja zalać wódką, zakręcić i pozostawić przez 5 dni w słonecznym miejscu.
  2. Następnie przefiltrować i odłożyć w ciemnej butelce do leżakowania.

NA TRAWIENIE

Składniki

  • 5 zielonych owoców orzecha włoskiego
  • 5 g skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • 1 g anyżu
  • 1 g kolendry
  • 1 l wódki
  • 250 g cukru

Przygotowanie

  1. Orzechy rozdrobnić, wsypać przyprawy, zalać wódką i trzymać w ciepłym miejscu przez 6 tygodni.
  2. Następnie przefiltrować, dodać cukier, wymieszać i odstawić do leżakowania na ok. rok.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 59 = 62