Żeberka z dżemem i chili

Aby to danie osiągnęło przy stole oczekiwany efekt i wzruszyło smakiem najbardziej wyrafinowane męskie podniebienia – a wiadomo, że każdy facet na mięsie się zna i niebanalny smak żeberek z łatwością rozpozna –  to należy zadbać o zaopatrzenie się w słuszny płat żeberek, oblepionych dużą ilością mięsa. Nie jest to prosta sprawa, ale jeżeli nam się uda to cała reszta, z pomocą tego przepisu będzie już tylko formalnością. Bo trzeba powiedzieć, że mięso z żeberek jest wyjątkowo smaczne i po odpowiednim przyrządzeniu ma charakterystyczną delikatność i soczystą słodycz.

Żeberka z dżemem i chili

Żeberka z dżemem i chili

Porcja dla: 5 osób
Czas przygotowania: 90 min

Składniki do żeberek

  • 1 kg żeberek
  • 2 kostki warzywne

Składniki marynaty

  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 1 łyżka chili
  • 0,5 szklanki ketchupu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 małe cebule

Przygotowanie

  1. Żeberka oczyszczamy i gotujemy w bulionie przez 30 minut warzywnym przez ok. 30 minut.
  2. Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać w misce.
  3. Do miski wkładamy rozdzielone i ugotowane wcześniej żeberka, a następnie umieszczamy całość w lodówce na 24h.
  4. Po upływie czasu przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego (dobrze jeżeli ma przykrycie) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150° na 35 minut.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


17 + = 27