Zielone placki z łososiem

Naleśniki, placuszki, racuszki. Tym razem wariacja z cyklu zdrowszych. Tradycyjne połączenie łososia ze szpinakiem, ale w nietypowy sposób. Polecam szczególnie mamom dzieci, które ryby i szpinak najchętniej zamieniłyby na porcję frytek. W tej postaci na pewno im zasmakują.

Zielone placki

Składniki

  • 300 g liści szpinaku
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g mąki
  • 100 g słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g gęstej śmietany
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Szpinak blanszujemy 2-3 minuty, następnie odcedzamy i odsączamy na sicie.
  2. Wkładamy do miski, dodajemy masło, jajko, żółtko, mąkę, słodką śmietankę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu.
  3. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na małej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pojedyncze placuszki nieco grubsze niż tradycyjne naleśniki.
  5. Podajemy polane kwaśną śmietaną, z ułożonymi na wierzchu kawałkami łososia i krążkami cebuli.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


53 + = 54