Zupa krem z dyni

Dynia oprócz cieszącego nasze oczy koloru ma również szereg witamin i mikroelementów. Co ciekawe, wystarczy 100 g dyni aby zaspokoić zapotrzebowanie na dzienną dawkę witaminy A, przy czym istotną informacją dla osób będących na diecie, w porcji zawiera jedynie 32 kcal. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy C, E oraz B (B1, B2, B3, B6, B9) i szereg mikroelementów czyli potas, miedź, żelazo, cynk, magnez oraz wapń. Właściwości lecznicze dyni można wymieniać bez końca dlatego powinna znaleźć znaczące miejsce w naszym menu.

zupa krem z dynii

Zupa krem z dyni

Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 500 g surowej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu, bulionu z warzyw
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 dużego serka topionego śmietankowego
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • chili

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę, dusimy do zeszklenia.
  2. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę, również dodajemy do garnka i podsmażamy na małym ogniu.
  3. Dodajemy curry, mieszamy wszystkie składniki i smażymy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Po upływie czasu wlewamy do garnka bulion i gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  5. Dodajemy pół serka topionego i miksujemy całość.
  6. Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe!
  7. Po nałożeniu do miski można dodać małą łyżeczkę śmietany.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


25 − = 20