Zupa pomidorowa z tymiankiem

Była już u nas pomidorowa z rozmarynem. Dzisiaj na tapetę bierzemy tymianek. Nigdy nie mogę się zdecydować, które zioło lepiej pasuje do tej zupy. A Wy?

Pomidorowa z tymiankiem

Składniki

  • Cebula
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Cebula kroimy w drobną kostkę i wraz z listkami tymianki dusimy na maśle, dodając klika łyżek bulionu.
  2. Gdy cebula zmięknie, dorzucamy pomidory i gotujemy, stopniowo dolewając bulion.
  3. Gdy pomidory się rozgotują, dodajemy cukier i świeżo startą gałkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. mieszamy chwilę, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z ognia.
  5. Podajemy zupę z razowym chlebem, posypaną świeżym tymiankiem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 3 = 1