Zupa rybna

w Zupy

Potrawy z ryb powinny być spożywane przynajmniej 2 lub 3 razy w tygodniu, ze względu na dużą wartość odżywczą, a także na dużą zawartość białka. W zależności od gatunku ryb ilość białka waha się od 6g do 19g/100g. Białko ryb jest przyswajalne przez organizm aż w 97%.

Zupa rybna

Składniki

  • 1 kg rybnych resztek na wywar
  • 1/2 kg włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 dag surowego łososia
  • 20 dag mintaja
  • natka
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 łyżka oliwy
  • grzanki do podania

Przygotowanie

  1. Ugotuj wywar z resztek i włoszczyzny, ziela angielskiego i jednego listka laurowego (możesz dodać jedną kostkę bulionu warzywnego). Przecedź.
  2. Dodaj przesmażoną na oliwie skórkę cytryny, czosnek, drobno posiekaną ostrą paprykę i drugi listek laurowy.
  3. Gotuj jeszcze pół godziny. Na kilka minut przed podaniem dodaj pokrojone w niedużą kostkę ryby (możesz zastąpić je krewetkami lub innymi owocami morza).
  4. Zupę podawaj z grzankami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


46 − 38 =