Zupa z ciecierzycą i chorizo

Pikantność chorizo solidnie rozgrzewa, natomiast ciecierzyca łagodzi smak. Idealna zupa na kolację. Zwłaszcza, że wieczory coraz chłodniejsze.

zupa-z-chorizo

Składniki

  • 2 kiełbaski chorizo
  • 1 cebula
  • 200g pomidorów koktailowych
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 400g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanje
  • garść posiekanej kolendry
  • chrupiące pieczywo do podania

Przygotowanie

  1. Połóż chorizo na suchej patelni i powoli podgrzewaj, aż pojawi się tłuszcz, wtedy dodaj cebulę.
  2. Zwiększ temperaturę i smaż na brązowy kolor. Dodaj pomidory i czerwoną soczewicę, zamieszaj, następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut, dodaj ciecierzycę i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Wmieszaj kolendrę i dopraw, jeśli potrawa tego potrzebuje. Podawaj z pieczywem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


24 − = 15