Zupa z razowego chleba

Dzisiaj dwa w jednym – zupa z kotletami:). Pierwsze i drugie danie wkomponowane w siebie nawzajem przenika się smakiem i tworzy spójną całość. Przy tym bardzo dobrze smakuje i syci na długie godziny.

zupa z razowego chleba

Składniki

  • 400 g wędzonych kości

     

  • 2 l wody

     

  • 1 biała cebula

     

  • 4 ząbki czosnku

     

  • 2 łyżki oleju

     

  • 60 g suszonych grzybów

     

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany

     

  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

składniki na klopsiki

  • 300 g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego

     

  • 1 jajko

     

  • 1 bułka pszenna

     

  • mleko do namoczenia bułki

[/ingredients]

Przygotowanie

  1. Kości z listkiem laurowym zalej zimną wodą i gotuj 2 godziny, a następnie przecedź wywar

     

  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju

     

  3. Dodaj do wywaru grzyby i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut

     

  4. Dodaj pokruszony chleb i całość zmiksuj na krem

     

  5. Z mielonego mięsa, jajka oraz namoczonej w mleku bułki wyrób masę i dopraw do smaku

     

  6. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, włóż je do wrzącej zupy i gotuj 5 minut

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 60 = 68